FÔR/FÔRING

Finn de svakeste punktene i slåtten

Verdistrømsanalyse avdekker de svakeste punktene og gir deg «et spark bak» slik at du vet hvor du bør sette inn ekstra fokus.

Tekst og foto:
Sverre Wedum

Fagrådgiver fôring Tine

sverre.wedum@tine.no

Eksempel på en verdistrømsanalyse for å avdekke risikoområder for svinn.

Alle bønder ønsker å produsere et surfôr av best mulig kvalitet med minst mulig svinn. Som tidligere KSL-revisor og som LEAN-rådgiver er jeg opptatt av kontinuerlig forbedring.

Bestilling fra fjøset

Mange har et mål for surfôrkvalitet til ulike dyregrupper. I de siste åra har vi blitt så «proffe» at vi til og med har satt et navn på det – Bestillinga fra fjøset. Det er planmessig og forpliktende.

Det å starte med nåsituasjonen og litt historikk er klokt. Mange produsenter tar fôrprøver og gjør gode notater i vekstsesongen. Ofte finnes det mye opplysninger som kan brukes for å finne styrker og svakheter. Den mest konkrete dokumentasjonen på hvordan det gikk er grovfôranalysene. Grovfôranalysene må brukes for alt de er verdt både når det gjelder dyrking, gjødsling, hvordan gikk høstinga av graset og ensileringsprosessen og ikke minst i fôrplanlegginga.

Både KSL og LEAN bygger på er kontinuerlig forbedring og finne ut hvor verdien skapes og å redusere svinn.

Verdistrømsanalyse avdekker

Verdistrømsanalyse er en systematisk gjennomgang. Ved en verdistømsanalyse kartlegges hvor i prosessene det er svinn og hvor en kan forbedre seg. Verdistømsanalysen bør utføres sammen med andre, det bør være minst to personer. Diskusjonspartnere er nødvendig for å få sett saken fra flere sider og stilt gode spørsmål om hvor eller hva slags svinn det kan være. Verdistømsanalysene avsluttes med å sette opp en tiltaksplan med ansvarspersoner og gjerne tidspunkt for gjennomføring av tiltak.

Kan metoden forbedre surfôrkvaliteten?

Metodikken ved verdistrømsanalyse av høsting av surfôr er å følge prosessen fra før slåttestart og til surfôret er på lagerplassen.

Her er smart å tenke steg for seg (de forskjellige «postene») når surfôret høstes.

Før slåtten er det viktig for den som har høsteutstyr at det klargjøres og er i orden i god tid før slåtten starter. For de som bruker entreprenør er det viktig å ha god kontakt med dem og gjøre konkrete avtaler.

Laglighet og rett høstetidpunkt er et meget viktig punkt, men det kan være vanskelig – ikke minst i forhold til været og høstekapasitet. Ved ustabilt vær er det viktig å følge med og «ligge på været» og passe på som en smed og utnytte de muligheten som byr seg så godt som mulig.

Finne de svake punktene

Gjennom en slik systematisk gjennomgang vil en finne hvor de svake punktene er. Det gir grunnlag for å økt oppmerksomhet på de svakeste punktene og være mer i forkant.

Det som trengs for å gjøre øvelsen er post-it lapper av forskjellig farger eller markeringstusjer. Sett av et par timer og få med deg en kollega eller rådgiver og utfør øvelsen.

Sjekkpunkt

  • Slåmaskiner må stilles inn rett – kvasse kniver, rett stubbehøge og hvordan grasstrengen blir lagt.

  • Hvis det benyttes river, som kan være nyttig både i forhold til fortørk og kapasitetsøkning, er rett innstilling av rivene (både sprederive og samlerive) et viktig punkt.

  • Ved høsting av gras er det nødvendig å ta stilling til fortørkingsgrad, om det skal brukes ensileringsmiddel og valg av ensileringsmiddel. Under krevende høsteforhold må det brukes ensileringsmiddel for å oppnå kvalitet på surfôret.

  • Pakking – rask innpakking, nok plast

  • Transport og lager – god og effektiv logistikk, ha god oversikt over lageret hvor de forskjellige kvalitetene er lagret.

  • Mannskapet, har jeg nok mannskap til få den rette flyten i slåtten?

Punktene ovenfor er bare eksempler på forhold det må tas hensyn til, innenfor hvert område er det mange faktorer som kan ha betydning (se bilde). For bevisstheten er det viktig å få belyst dem. Et eksempel under slåmaskin er kapasiteten på slåmaskina som kan sette opp mot fortørking av graset.